Vakok és gyengénlátók   RSS

Levéltárak éjszakája 2014. június 21.

„Hátország a háborúban” kiállítás megnyitója -MNL Országos Levéltára

Levéltárak éjszakája

MnL – Országos Levéltára

2014. június 21. (szombat), 14:00-24:00
(1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4. és1014 Budapest, úri utca 54–56.)

Az idén első ízben az MnL – Országos Levéltár és a Cseh Tamás Archívum közösen vesz részt a Múzeumok Éjszakája programjaiban. A két épület között I. világháborús katonai egyenruhába öltözött hagyományőrzők segítségével kísérjük át a vendégeket a másik épületbe. A Múzeumok Éjszakája rendezvényünk centrumában az I. világháború és annak hatásainak sokoldalú bemutatása áll. egyrészt az I. világháború társadalmi hatásait bemutató kiállítás az MNL Országos Levéltárban őrzött dokumentumok közül olyan levéltári forrásokból válogat, melyekkel érzékeltethetők a „nagy háború” mélyreható változásai az emberek életében, a gazdasági és szociális viszonyok területén, a nők helyzetében, a lakosság közhangulatában, az emberek mentalitásában és gondolkodásában.
A kiállítás mellett egy nemzetközi divattervező csapat I. világháború által megihletett női és férfi ruhakreációkat mutatnak be, amit a csoport vezetője divatbemutató előadásokkal fűszerez.
A gyerekeket és felnőtteket az ehhez a korhoz kapcsolódó játékokkal, kvízekkel és egészségügyi játékos gyakorlatokkal várjuk. A Cseh Tamás Archívum is megnyitja kapuit, ahol az udvaron élőzenei koncertekkel és vetítésekkel kedveskedünk vendégeinknek. Rossz idő esetén az Archívum első emeleti termeiben várjuk látogatóinkat – amely az udvari koncert ideje alatt is megtekinthető.

Levéltári Éjszaka MNL Somogy Megyei Levéltára

MNL – Somogy Megyei Levéltára
2014. június 21. (szombat), 18:00-24:00 • 7400 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1.

A kaposvári levéltár műemlék épületében az idei éjszaka során a látogatók megismerkedhetnek a „levéltár anekdota kincsével”, a 18-20. századi iratokból kibontakozó mindennapok történelmével. Az egykori hivatali és magániratok hol pajzán, hol szatirikus humorát éppúgy megismerhetik, mint a tűzesetek, bűnesetek és más egykori „bulvárhírek” dokumentumait. A somogyi és kaposvári „sztorikat” az egyes történelmi korszakok szakértői mutatják be hangulatos környezetben, a levéltár látványraktáraiban. A bemutatók és a látványraktári séta során egyes kuriózum iratok és a családfakutatáshoz szükséges dokumentumok kézbe vehetőek lesznek a nagyközönség számára. A levéltár „bejárása során” játékos vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A levéltári látogatáson történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Levéltári Éjszaka - Délutáni Séta az MNL Heves Megyei Levéltárában

MNL – Heves Megyei Levéltára
2014. június 21. (szombat) • 3300 Eger, Mátyás király út 62.

A Múzeumok/Levéltárak éjszakája rendezvény keretében levéltár-bemutatóval és raktári sétával várjuk az érdeklődőket.

A rendezvény programja>>

Levéltári Éjszaka - MNL Tolna Megyei Levéltára

2014. június 21. (szombat), 18:00-23:00• 7100 Szekszárd, Béla király tér 1.

18:00, 20:00 és 22:00 órakor kezdődő előadások az első világháború megyei, illetve a holokauszt szekszárdi emlékeiről. Az utóbbi témát a már korábban megnyílt kiállítás teszi szemléletesebbé. Az előadások között lehetőség kínálkozik filmvetítésre, a kiállítás megtekintésére, a levéltár történetének és iratanyagának megismerésére séta keretében.

A rendezvény programja>>

Éjszakai ismerkedés a levéltárral>>

 

„Széttépett esztendők” (1938–1944) – A Holokauszt budapesti megéléstörténete” című kiállítás

Idén harmadik alkalommal indult útjára a Magyar Levéltárosok Egyesülete által kezdeményezett Nyitott Levéltárak 2014 programsorozat, amelynek célja a levéltárak megismertetése és népszerűsítése a nagyközönséggel.

A programsorozat nyitó rendezvénye Budapest Főváros Levéltárának a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 keretében rendezett, „Széttépett esztendők” (1938–1944) – A Holokauszt budapesti megéléstörténete című kiállítása megnyitója volt.

2014. június 11. 14 óra

Budapest Főváros Levéltára 1139 Teve utca 3-5

Levéltárak Éjszakája MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára

„Színház az egész világ”
Szemelvények kecskemét színháztörténetéből a levéltárban őrzött dokumentumok
alapján

MNL – Bács-kiskun Megyei Levéltára
2014. június 21. (szombat) • 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

A kecskeméti színjátszásról a 19. század elejétől vannak írott források. Az utazó színtársulatoktól az állandóig hosszú volt az út csakúgy, mint a kis színházteremtől a modern, európai színvonalú színházépületig. Mintegy 200 év színháztörténetéből mutat be a kiállítás dokumentumokat, melyeket az MnL – Bács-Kiskun Megyei Levéltára őriz.

Levéltárak Éjszakája Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

„Életrekeltett agrártörténet
Az I. Világháború emlékezete”

2014. június 21. (szombat), 18:00-23:00 • 2100 gödöllő, páter károly u. 1.


A Múzeumok Éjszakáján a tematikus évhez kapcsolódva az I. világháború eseményeit, a gazdasági életben, a hazai mezőgazdaságban megjelenő hatásait ismerhetik meg az érdeklődők. Időszaki kiállításunkon korabeli agrárlapokból tallózunk, a kisebbek kézműves foglakozáson, míg a nagyobbak rendhagyó történelem óra állomásain eleveníthetik fel a nagy háború legfontosabb történéseit, a front és a hátország életének mindennapjait. Rendezvényünk résztvevői tudáspróba keretében számot is adhatnak az első világégésre vonatkozó ismereteikről. A háborús évek hangulatát a már hagyományosnak számító irodalmi kávéházunk „élő” folyóiratának fellapozásával idézzük meg. Irodalmi összeállítás, felolvasások, filmvetítés, korabeli dallamok vezetik vissza az „olvasókat” a boldog békeidőket felforgató korszakba. A világháborúra emlékező programok mellett látogatóink az agrárképzés történetét és fejlődését bemutató könyvtári és egyetemi túrákon ismerkedhetnek meg az egyetem épületével, a könyvtári terekkel, raktárakkal, a gyűjtemény muzeális értékű könyveivel, folyóirataival, a levéltár legizgalmasabb, egyedi dokumentumaival.

A program hivatalos plakátja>>

Tudósítás a rendezvényről>>