Vakok és gyengénlátók   RSS

Levéltári Éjszaka MNL Somogy Megyei Levéltára

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

MNL – Somogy Megyei Levéltára
2014. június 21. (szombat), 18:00-24:00 • 7400 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1.

A kaposvári levéltár műemlék épületében az idei éjszaka során a látogatók megismerkedhetnek a „levéltár anekdota kincsével”, a 18-20. századi iratokból kibontakozó mindennapok történelmével. Az egykori hivatali és magániratok hol pajzán, hol szatirikus humorát éppúgy megismerhetik, mint a tűzesetek, bűnesetek és más egykori „bulvárhírek” dokumentumait. A somogyi és kaposvári „sztorikat” az egyes történelmi korszakok szakértői mutatják be hangulatos környezetben, a levéltár látványraktáraiban. A bemutatók és a látványraktári séta során egyes kuriózum iratok és a családfakutatáshoz szükséges dokumentumok kézbe vehetőek lesznek a nagyközönség számára. A levéltár „bejárása során” játékos vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A levéltári látogatáson történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.


Előzetes újsághír a rendezvényről>>

 

A MNL Somogy Megyei Levéltára idén negyedik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája elnevezésű kulturális programsorozaton. Az idei éjszaka során a látogatók a „levéltár anekdota kincsével, a 18-20. századi iratokból kibontakozó mindennapok történelmével” ismerkedhettek meg. „Az egykori hivatali és magániratok hol pajzán, hol szatirikus humorát éppúgy megismerhetik, mint a tűzesetek, bűnesetek és más egykori „bulvárhírek" dokumentumait.” Az elmondott történetek a középkortól egészen a 20. századig érintik Somogy megye történelmének eseményeit.

 

A levéltári séta során az érdeklődők bejárhatták a levéltár műemléképületét, megtekinthették az első emeleti látványraktár berendezését és üvegablakait, valamint a levéltár második emeletén elhelyezkedő kutatótermét. A levéltári éjszaka során a földszinten levéltártörténeti, az első emeleti látványraktárban felújított és a 20. század közepéig kibővített megyetörténeti kiállítás egyaránt megnyitásra került. Ez utóbbi kiállításon az első világháború előtti polgárság életét az 1880-as évek fényképei, báli meghívók stb. elevenítik meg. A látogatók a 20. századhoz kapcsolódóan megtekinthették az első világháborús somogyi honvédek „frontfotóit”, levelezőlapjait. A második világháború időszakából német propaganda képeslapokat állítottunk ki. Az 1950-es évekből Rákosi Mátyás 1946. évi kaposvári beszédének fényképei, dokumentumai, a somogyi kommunista rendezőgárda felvonulása, az 1956-os forradalom helyi eseményei kerülnek bemutatásra. Az érdeklődők számára egész éjjel megtekinthető volt a májusban megnyitott zsidóságtörténeti kiállítás is. A levéltár „bejárása során" játékos vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A bemutatók és a látványraktári séta során egyes kuriózum iratok és a családfakutatáshoz szükséges dokumentumok kézbe vehetőek voltak a nagyközönség számára.

A somogyi és kaposvári történeteket az egyes történelmi korszakok szakértő levéltárosai mutatatták be. A hangulat megalapozását a marcali főszolgabíró meggyilkolásáról szóló filmrészlet bemutatása szolgálta. A vetítést követően a látogatókat dr. Bősze Sándor levéltár-igazgató köszöntötte. Bősze Sándor köszöntőjében három, a Rijekai Állami Levéltárban folytatott kutatás során talált iratot ismertetett. Ezt követően Polgár Tamás igazgatóhelyettes is üdvözölte a látogatókat. Polgár Tamás előadásában röviden bemutatta a levéltár őrizetében lévő okleveleket. Értesülhettünk egy 1444-ben Somogyvár mellett 46 napig ülésező közgyűlés történéseiről is. A látogatók számára lehetőség nyílt a látványraktár „kincseinek” megtekintésére. A bemutatók és előadások kiegészítéseképpen az érdeklődők dokumentummásolatokat (középkori, 17-18. századi, egy boszorkányper iratai stb.) kaptak.

A levéltár „Kanyar termében” Récsei Balázs főlevéltáros várta a rendezvény résztvevőit. A teremben térképek, jegyzőkönyvek, fotóalbumok kiállítása mellett további történetekkel ismerkedhettek meg a látogatók. Megtudhattuk például, hogy miért nevezték Kaposvárt a „bujakórosok városának”, illetve mi és hogyan vezetett 1882-ben kéjelgésügyi szabályrendelet megalkotásához.

A kutatóteremben Vonyó Anita fogadta a látogatókat, ahol rövid előadásban beszélt a levéltári kutatás lehetőségeiről, illetve a legkedveltebb kutatási témákról (hon- és helytörténeti kutatás, családfakutatás stb.). Az érdeklődők Kiss Norbert Péter előadásából értesültek Kaposvár 1918 utáni kifosztásáról, a frontról hazaérkező katonák pusztításáról; az 1925-ös nagyszakácsi csoda történetéről; valamint az 1930-ban kitört kaposvári „panama botrányról”.  Dekorációként egyházi és polgári anyakönyvek, muzeális értékű könyvek, fényképek, karikatúrák, levelezőlapok és 20. századi dokumentumok, elvihető dokumentummásolatok (Nagy Imre miniszterelnök születési anyakönyvi kivonatának másolata, fényképmásolatok stb.) színesítették a programot.

A látogatók távozáskor egy öt perces, zenei aláfestéssel kísért vetítést is megtekinthettek, amely során oklevelek, iratok és fényképek mellett intézményi életképekkel, valamint levéltári rendezvények képeivel egyaránt találkozhattak.

Az előzetes regisztrációhoz kötött rendezvényen négy csoportban, megközelítőleg száznyolcvan érdeklődő vett részt.

 

Balogh Eszter

MNL Somogy Megyei Levéltára