Vakok és gyengénlátók   RSS

Nyitott Levéltárak Programsorozat nyitórendezvény 2014.06.11.

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Idén harmadik alkalommal indult útjára a Magyar Levéltárosok Egyesülete által kezdeményezett Nyitott Levéltárak 2014 programsorozat, amelynek célja a levéltárak megismertetése és népszerűsítése a nagyközönséggel. A nyitó rendezvényre 2014. június 11-én, 14 órakor Budapest Főváros Levéltárában került sor. A programsorozatot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. A hozzá kapcsolódó rendezvényt, Budapest Főváros Levéltárának a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 keretében rendezett, „Széttépett esztendők” (1938–1944) – A Holokauszt budapesti megéléstörténete című kiállítását Csomós Miklós főpolgármester-helyettes méltatta...


A programsorozat nyitó rendezvényén Budapest Főváros Levéltárának a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 keretében rendezett, „Széttépett esztendők” (1938–1944) – A Holokauszt budapesti megéléstörténete című kiállítása fogadta a látogatókat.

 Deportáló vagonok, haláltáborok, gázkamrák, tömeggyilkosságok, gátlástalan kegyetlenségek képeit idézi fel a holokauszt említése. Milyen kapcsolatban állt mindezzel annak az 1938/39-es tanévben érettségizett budapesti gimnáziumi osztálynak a tablóképe, amelyen a zsidó diákokat az osztálykép alsó sorában különítették el, és társaiktól eltérően nem szerepelhettek nemzeti viseletben? Hogyan magyarázta a Hitler hatalomra jutása utáni helyzetet egy Székesfehérvár úri társaságához tartozó zsidó ügyvéd pesti unokahúgának írt leveleiben? Mit érezhetett az I. világháború frontját megjárt, 1937-ből származó fotón egyenruhájában büszkén feszítő tartalékos hadnagy, amikor 1941-ben az illetékes parancsnokság egy „fecnin” értesítette, hogy munkaszolgálatosként a jövőben egyenruhát nem viselhet és rendfokozatát még „volt” jelzővel sem használhatja? Milyen helye volt a zsidó fiataloknak a cserkészmozgalomban és mit jelentett számukra a kitaszítás? Hogyan próbáltak a mindennapokban küzdeni a kirekesztésre ítéltek jogaik maradékaiért és milyen segítségre számíthattak? Gondolnánk, hogy a zsidók sárga csillagos házakba költöztetésének traumáját drámai erővel tükrözik a BKV elődje, a BSZKRT baleseti jegyzőkönyvei? Mi történt a lakóházak, lakások falai között, milyen reakciókat hívott elő a lakótér faji alapú felosztásának tragikus kísérlete? Hogyan juttattak oda valakit, hogy elkeseredésében és tehetetlenségében haszontalanná vált magyar útlevelét tépje szét – jelképesen beteljesítve azok célját, akik őt és vele együtt százezreket kitagadtak a magyarságból?

Ezekre és számos hasonló kérdésre vonatkozó, eddig jobbára rejtve maradt forrásokat tár a nyilvánosság elé a kiállítás, zömmel az utóbbi években begyűjtött személyi és családi, valamint a kirekesztés és üldözés mindennapi rutinja során keletkezett hivatali iratok felhasználásával. A kiállítás a 2014 novemberi zárását követően vándorkiállításként kerül több magyarországi városban bemutatásra.

 Képgaléria a rendezvényről>>