Vakok és gyengénlátók   RSS

Az Év Levéltári Kiadványa díj 2014 ünnepélyes átadó rendezvénye

kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás

Magyar Levéltárosok Egyesülete

● 2015. január 22.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor Az Év Levéltári Kiadványa Díj átadására, több szakmai kategóriában. A díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása, ismertetése, népszerűsítése, a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával.

 
Az Év Levéltári Kiadványa Díj pályázatokat a magyarországi közlevéltárakból, a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiből, nyilvános magánlevéltárakból, valamint a határon túli magyar vonatkozású iratanyagot őrző egyházi levéltárakból várta egyesületünk.

A díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása, ismertetése, népszerűsítése, a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával. A levéltári intézmények évente több tucat kiadvánnyal gazdagítják a tudományos, ismeretterjesztő, forrásközlő és szakmai kiadványok sorát. Ez a bő termés méltó arra, hogy bemutassuk és népszerűsítsük, a legjobbjait pedig díjban részesítsük.

A díjátadó ünnepség programja>>

Videók a díjátadóról>> [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] 

Réthelyi Miklós volt NEFMI miniszter, az UNESCO Magyar Bizottsága elnöke

 

 


2015. február 4-én ünnepélyes keretek között adja át a Magyar Levéltárosok Egyesülete az Év Levéltári Kiadványa díjakat, ezúttal öt kategóriában.

A díjazottakat Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, Réthelyi Miklós, volt NEFMI miniszter, az UNESCO Magyar Bizottsága elnöke, valamint Gyurgyák János, az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője köszönti.

A szakmai zsűri indoklását Szögi László, a zsűri elnöke ismerteti.

A díjátadó időpontja és helyszíne: 2015. február 4., 10 óra

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (1067 Budapest, Eötvös u. 7.)

 

A 2014. ÉV DÍJAZOTTJAI

Forráskiadványok kategória díjazottai

I. Váci Végrendeletek III. (1729-) 1771–1785 (-1825) (Vác Város Levéltára)

II. „Szomszédaink voltak” – Online kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár válogatott dokumentumaiból a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára (Magyar Nemzeti Levéltár)

Monográfiák, tanulmánykötetek kategória díjazottai

I. Benda Borbála: Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban (MNL Vas Megyei Levéltára)

II. Fazekas István: A reform útján. A katolikus megújulás Nyugat-Magyarországon c. kiadvány (Győri Egyházmegyei Levéltár)

III. Jakab Réka: Bérlőből polgár. Pápa város zsidó közösségének társadalom- és gazdaságtörténete 1748–1848 (MNL Veszprém Megyei Levéltár)

Levéltári szakmai kiadványok kategória díjazottai

I. Hídvégi Violetta–Marótzy Katalin, szerk.: Ybl épületsorsok az Unger háztól a Kálvin térig (Budapest Főváros Levéltára)

II. A hátország a Nagy Háborúban. Az első világháború társadalmi és gazdasági hatásai Magyarországon c. kiállítás katalógusa (Magyar Nemzeti Levéltár)

III. Szálkai Tamás–Szikla Gergő–Szilágyi Ferenc: Bihar és Hajdú megye közigazgatási beosztásának története c. CD kiadvány (MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára)

Levéltári adatbázisok kategória díjazottai

I. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára címeresleveleinek adatbázisa (MNL Országos Levéltára)

II. A holokauszt Szabolcs, Szatmár, Bereg megyékben c. adatbázis (MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára)

Levéltári segédletek kategória díjazottai

I. Az 1918/1919 előtti Erdélyre vonatkozó fondok és gyűjtemények jegyzéke 9. Hargita megye (Magyar Nemzeti Levéltár)

II. Istvánffy Miklós: A Prímási és Főkáptalani levéltár tervrajzgyűjteményének katalógusa I-II. (Prímási Levéltár)